Gigi Cavalier

Jeg fik jo min første cavalier i 1990. Der var vi klubmæssigt i Fællesklubben for små selskabshunde. Det var som en hyggehund, og dengang gik jeg ikke på udstilling. Det begyndte jeg på, da jeg købte Coco, fordi der var lavet regler om udstilling og hjerteprogram i forbindelse med avl, og da jeg ønskede at Coco skulle have hvalpe.

Siden da har jeg brugt meget af min fritid på hundetræning og hundeudstillinger. Jeg har også fået mange venner og bekendte der igennem.

I 2006 fik jeg kennelmærke og i 2009 har jeg været på opdrætterkursus. Desuden i 2010 overbygningen til opdrætteruddannelsen og den lovpligtige hundeholderuddannelse.

Cavalierens historie

Til højre ses et maleri fra Rosenborg Slot.

Her på ses Christian IV og Dr. Anna Kathrine.

Læg mærke til det nederste højre hjørne, hvor

der ses en cavalier.

Cavalieren stammer fra England, og den har tæt relation til historien i det engelske kongehus, hvor den omtales helt tilbage fra det 15. århundrede. Cavalieren ses på flere malerier, hvor den figurerer sammen med den engelske kongefamilie.

I Danmark har den også haft relation til kongehuset. Den optræder på et billede fra 1610 sammen med Kong Christian den IV's Dronning Anna Kathrine. Kong Christian den IV er også malet til hest med en cavalier-lignende hund, hvor kongen er til hest og Kronborg ses i baggrunden. Cavalieren var en jagt- og selskabshund, som bl.a. blev brugt i forbindelse med jagt på fuglevildt. (det har jeg selv mærket med min hund Coco, som var meget ivrig efter at jage solsorte, og hun fik faktisk også nedlagt flere).

Fra 1840 og de næste 75 år blev cavalieren avlet mindre og fik opstoppernæse og udstående øjne med henblik på at få en mindre skødehund. Dette blev heldigvis ændret fra 1926, hvor en rig amerikaner, Mr. Eldridge, kom til England for at lede efter en King Charles Cavalier, som han havde set på de gamle malerier. Det var ikke nemt at finde de oprindeligt udseende hunde, men man begyndte at avle racen tilbage mod oprindelsen igen og fra 1945 blev den anerkendt som en selvstændig race. Se standarden længere nede på siden.

I Danmark er de 2 første Cavalier King Charles spaniels registreret i DKK i 1971. De kom fra henholdvis England og Sverige. Den dag i dag kommer der stadig cavalier fra mange steder i udlandet som led i bestræbelserne på at avle racen sund og bevare den racetypisk. Læs mere på Cavalierklubbens hjemmeside om historien på dette link:

http://www.cavalierklubben.dk/32_historie.htm

Standard for en Cavalier King Charles Spaniel

FCI Standard Nr. 136

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL

Oprindelsesland: Storbritannien

Anvendelse: Selskabshund.

Klassifikation: FCI Gruppe 9 (Selskabshunde og dværghunde), Sektion 7 (Engelske dværgspaniels). Uden brugsprøve.

Helhedsindtryk: Livlig, graciøs og meget harmonisk, med et blidt udtryk.

Temperament: Sporty, hengiven og absolut frygtløs. Munter og venlig, ikke aggressiv. Ingen tendens i retning af nervøsitet.

Skalle: Næsten flad mellem ørerne. Stop Ikke for markeret.

Næse: Næseborene sorte og veludviklede, uden kødfarvede pletter.

Næseparti: Længden fra basis til næsespidsen knapt 4 cm (ca. 1.5 ;n~,). Gradvis smallere udefter. Partiet under øjnene er godt udfyldt. Tendens til spinkelt, spidst næseparti er uønsket.

Læber: Veludviklede, ikke hængende.

Kæber/bid: Stærke kæber med perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, dvs. at de øverste tænder tæt overlapper de nederste, og at biddet ligger vinkelret på kæberne.

Øjne: Store, mørke og runde, men ikke fremstående. God afstand mellem øjnene.

Ører: Lange, højt ansatte og med rigeligt behæng.

Hals: Af moderat længde, let buet.

Ryg: Lige.

Lænd: Kort lændeparti.

Bryst: Moderat. Godt hvælvede ribben.

Hale: Halens længde skal være i harmoni med kroppen. Den er velansat og bæres muntert, men aldrig meget over ryglinien. Kupering er valgfri, men der må aldrig fjernes mere end 1 /3 af længden. (NB! Kupering er forbudt i Danmark)

Forpart: Lige forben med moderat benstamme.

Skuldre: Godt tilbagelagte.

Bagpart: Bagbenene har moderat benstamme.

Knæled: Velvinklede.

Haseled: Ingen tendens til kohaser eller hjulben.

Poter: Kompakte, med fyldige trædepuder og godt behårede.

Bevægelse: Fri og elegant bevægelse med masser af fremdrift fra bagparten. For- og bagben føres parallelt, set både forfra og bagfra.

Hårlag: Langt, silkeagtigt og uden krøl. Let bølget pels er tilladt. Rigelige behæng. Skal fremstå helt uden trimning.

Anerkendte farver er:

Black and Tan:

Ravnsort med tan-farvede aftegninger over øjnene, på kinderne, indersiden af ørerne, på bryst og ben og på halens underside. Tan-farven skal være ren og klar. Hvide aftegninger er uønskede.

Ruby:

Ensfarvet varmt rød. Hvide aftegninger er uønskede.

Blenheim:

Varmt kastaniebrune aftegninger på perlehvid bund, jævnt fordelt og klart adskilt fra hinanden. Aftegningerne på hovedet skal være symmetriske og give plads mellem ørerne til den meget værdsatte, ruderformede plet eller "spot" (et træk, der er helt specielt for racen).

Tricolour:

Sort og hvidt godt fordelt og klart adskilt, med tan-farvede aftegninger over øjnene, på kinderne, på indersiden af ører og ben og på halens underside.

Enhver anden farve eller farvekombination er højst uønsket.

Størrelse: Vægt mellem 5.4 og 8 kg (12 - 18 Ibs). Inden for disse vægtgrænser ønskes en lille og smukt harmonisk hund.

Fejl: Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang.

Bemærk: Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.

Dansk Kennel Klubs bemærkning:

Forhold, der påvirker en hunds sundhed negativt, betragtes som en alvorlig fejl

Standarden udgivet af FCI 6. APRIL 1998

Oversættelsen godkendt af DKK's Standard Komite JUNI 2000

Kilde: Cavalierklubben www.cavalierklubben.dk

Gigi Cavalier

Gigi Cavalier er en lille kennel. Jeg har to tæver, Roxi og Dixie, som jeg går på udstilling med og som jeg avler på.

En historie om mine hunde siden den første for 30 år siden

Se billeder af mine hunde

Cavalierens historie